vrijdag 6 juli 2012

Correctie

Toen ik van de week wilde inparkeren op het dorpsplein berekende ik de bocht net niet helemaal correct, zodat de linker voorzijde van mijn auto lichtjes in aanraking kwam met de rechter achterzijde van een reeds geparkeerd vehikel. Nadere inspectie wees uit dat de ontbrekende verf van dat laatste vervoermiddel waarschijnlijk de vlek was die ik ineens aan de linker voorkant had. Wat nu? 


Ik had mijn zoon bij me, en het halve dorp kon het gezien hebben, en wie weet was die auto wel van een lokale zware jongen, dus er welde een onweerstaanbare aandrang tot correctheid bij me op en prompt schreef ik een verontschuldigend briefje met het telefoonnummer van mijn echtgenoot, die verstand heeft van auto's, schade en Italianen.
De landman, Italiaan die hij is, vond dat briefje weliswaar een beetje overdreven, maar heeft de zaken toch welwillend ter hand genomen en kwam tot overeenstemming met de gedupeerde, die een heel correcte middelbare Marokkaan bleek te zijn. De schade werd geraamd op honderd euro. 


Gisterochtend moest ik die schuld nog even gaan betalen. Ik sprak telefonisch af op hetzelfde dorpsplein, waar ik door verregaande punctualiteit natuurlijk tien minuten te vroeg arriveerde en dus nog even snel een kopje koffie ging drinken in de bar. 
Ik legde de situatie uit aan de barista, die mij zeer correct vond maar wel een tikje overdreven (tja, Italiaan). Vervolgens trad er, ook vijf minuten te vroeg, een keurige, ietwat exotische heer binnen die zich ontpopte als mijn slachtoffer.


Mij nogmaals verontschuldigend voor de overlast overhandigde ik hem twee briefjes van vijftig euro. Hij dankte mij hartelijk en gaf me er een weer van terug, omdat, zei hij, zowel ik als mijn echtgenoot zo correct waren geweest. Het andere hield hij graag zelf, niet, zoals hij licht gegeneerd uitlegde, omdat hij werkelijk van plan was zijn auto te laten repareren, maar omdat de aardbeving hem zonder huis, werk en middelen had gelaten. 
Hierop schudden wij elkaar plechtig de hand onder het wederzijds uitspreken van welgemeende dankwoorden en zegenwensen, terwijl de barman met open mond om zoveel correctheid toezag en op de achtergrond aanzwellende vioolmuziek begon te klinken.


Ook in dit dorp hebben immigranten een bedenkelijke reputatie. Maar die hebben we toch maar even mooi gecorrigeerd.7 opmerkingen:

 1. Zou zomaar filmscript kunnen zijn voor postbus 51 of zo .... 'yes' voor de immigranten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo. Daar kunnen die Italianen van je een puntje aan zuigen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo, dat is inderdaad on-italiaans! Heel netjes allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig! Samen even de reputatie verbeterd van ALLE immigranten. Maar ja: wel een beetje overdreven.... Nee hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik weet het nog van vroeger: mensen die geen Afrikanen in huis wilden hebben uit angst dat ze afgaven...
  Mijn schoonmoeder durfde niet eens de deur te openen voor een Indier (waar zit de trema op deze laptop?) in driedelig grijs die haar in keurig Italiaans de weg vroeg.
  Grootste aanval van plaatsvervangende schaamte: een of ander zwembad vlakbij een NAVO basis. Er kwam een groep Afro- Amerikaanse legerofficieren zwemmen, gelijk durfde mijn compagnia het water niet meer in. Bang voor ziektes...Kon ze niet aan hun verstand brengen dat dit AMERIKANEN waren. Ben uiteindelijk zelf maar het water ingedoken

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is nou eens een mooi gebaar van beiden. En dat geld lijkt me zo nog een stuk beter besteed dan aan het verhelpen van die plek op de auto!

  BeantwoordenVerwijderen

Feedback, van welke aard dan ook, is welkom. Try me.