vrijdag 11 januari 2013

Al dente

Het schijnt een klassieker onder de angstdromen te zijn, die waarin ineens je tanden uit je mond vallen.

Zelf ben ik er geregeld door bezocht, toen ik jong was. De verschillende uitleggingen zal ik u en vooral mezelf besparen, want voor je het weet kom je in de aangekoekte afvoerkanalen van het brein terecht en in díe stinkende drab wil je liever niet gaan wroeten. Gelukkig heb ik de tandendroom al jaren niet meer gehad. Hij is geen pretje.

Maar iets van de paniek en het weemakende gevoel van onherstelbaar verlies waardoor zo'n droom onvergetelijk wordt, beving mij toen ik van de week een voorkies brak op een zacht broodje. Rampspoed.

Vooral financieel is zo'n ongelukje catastrofaal. Ik heb het indertijd overal geprobeerd, maar in Italië kun je absoluut geen tandheelkundige verzekering afsluiten. Zoiets bestaat domweg niet en geen verzekeraar die er aan begint. En tandartsen zijn duur. Heel erg duur.

De gevolgen van deze toestand zijn vaak duidelijk te zien.

Veel mensen verwaarlozen de boel jarenlang (een eenvoudig controlebezoek is meestal al te begrotelijk) en maken, als het even meezit, rond hun veertigste een reisje naar Kroatië of Hongarije voor wat voordelig hang- en sluitwerk dat hopelijk mee kan tot het tijd wordt voor een bejaardenkunstgebit.

Gelukkig is de tandarts een vriend van ons - het belang van vriendschappen moet je in Italië niet onderschatten - en houdt hij van indisch eten. Mijn tand is alweer keurig gerepareerd.

8 opmerkingen:

 1. Die droom ken ik, zo'n afbrokkelende bende in je mond, maar heb 'm nooit meer gehad toen ik ergens las dat het betekende dat je verliefd zou worden.

  Zo'n gouden gebitje is trouwens wel charmant. Duur?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eng, zulke dromen. Vreselijk, het Italiaanse gezondheidssysteem. Mijn zoon studeert in Riga, moest daar naar de dokter. Kosten: € 2,00. Het was weliswaar geen tandartsconsult maar die zijn daar ook niet duur, weet ik uit betrouwbare bron.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ah ja, ik was ze alweer bijna vergeten maar die dromen heb ik voorheen idd ook gehad.
  Hier in Galicie is trouwens ook niemand verzekerd en dat zie je ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De crisis zal ook wel terug te vinden gaan zijn in de orale gezondheidstoestand van de Spanjaarden. Hoe doen jullie dat eigenlijk?

   Verwijderen
  2. Onze tandarts is onze vroegere buurman. Dat zie je goed terug in de rekening (dat zijn ook van die gebruiken ..)

   Verwijderen
 4. Hoewel ik zelf zou gaan voor het endroom, klinkt de endroom wel lekker wetenschappelijk.

  Ik heb overigens nét zelf een vette rekening van € 280,65 op de mat horen ploffen. Niet gedekt door de driesterrenverzekering. Waar ik die duro's vanaf moet schrapen...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die droom betekent - heb ik gehoord - dat je bang bent om oud te worden of bang bent je macht te verliezen. Ik moet zeggen dat ik die droom alleen maar had toen ik al mijn tanden nog keurig had... Ik was hem helemaal vergeten zeg! Maar PITTIG! dat de tandartsen zo duur zijn bij jullie. Flossen dan maar en je vriendschappen met tandartsen goed onderhouden en smeren met Indisch eten. Een rijsttafel maken is altijd minder duur dan een tandartsenrekening van enkele honderden Euro's.

  BeantwoordenVerwijderen

Feedback, van welke aard dan ook, is welkom. Try me.