donderdag 17 mei 2012

Heer kip

Onze pikzwarte haan is nu acht maanden oud en bijna de helft van die tijd in functie als henhoeder. Oppervlakkig gezien bestaat die positie vooral uit puberaal lawaai, seksuele opdringerigheid en de provocerende blik van koning-van-het-erf. Hij zet een hoge borst op, kraait de ganse dag dat het een aard heeft, treedt met ijzeren regelmaat ruw zijn moeder, zuster en achternicht en heeft al een paar stuks - enigszins incestueus - nageslacht verwekt.

Kortom, hij maakt elk mannetjescliché meer dan waar. Ik bezag hem tot voor kort dan ook met enige meewarige verachting. Maar mijn oordeel begint langzaamaan in zijn voordeel te veranderen.

Ik zie hoe hij groeit in zijn rol als groepsleider en jeugdig patriarch. Als het voedertijd is, komt hij zich ongeduldig presenteren bij de keukendeur om voor de hele toom het dagelijkse rantsoen graantjes op te eisen. Als er gevaar dreigt, gaat hij erop af en als een van de hennen ergens op het terrein een alarmgeluidje laat horen, komt hij onmiddellijk met gespreide vleugels aansnellen om zijn vrouwtje tegen wat dan ook te verdedigen. Hij is voortdurend alert.

Bovendien handhaaft hij de orde in de toom. De kleine kip, zijn zuster, legde tot dusver haar eieren netjes in het hok, maar wordt daar nu niet meer getolereerd door de moederkloek die in datzelfde hok haar kuikens opvoedt. Ik heb de haan op het hele terrein plekjes zien zoeken en nestjes zien maken opdat zijn zus ergens haar ei kwijt kan. Ik heb hem zelfs samen met haar in het hok op een nest zien zitten, als toegewijde beschermer tegen de kwaadaardige agressie van hun beider moeder.

Hij is een macho. Maar een schat van een haantje.
8 opmerkingen:

 1. "en heeft al een paar stuks - enigszins incestueus - nageslacht verwekt.

  Kortom, hij maakt elk mannetjescliché meer dan waar."

  Ik wist niet dat incestuositeit tot het machobeeld behoorde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een resultaat van het rücksichtslos bespringen van elk geslachtsrijp wijfje dat je voor de voeten loopt zonder ook maar één gedachte aan eventuele gevolgen. Dus.

   Verwijderen
  2. En trouwens, er staat 'meer dan'. Of niet dan.

   Verwijderen
 2. Toch wel lief, zo'n haan die zijn hennetje beschermt tegen de Grote Boze Moeder. Daar kunnen veel mensenitalianen-van-het-mannelijk-geslacht een voorbeeld aan nemen.
  Dat nageslacht van jouw inteeltpluimvee trouwens: vertoont dat al Deliverance-achtige trekjes? Of zijn de kuikentjes daar nog te jong voor?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bespeur ik ergens een trouwma-trauma?

   Die kuikens zijn inderdaad nog maar een week of drie, maar doen het tot dusver als kuikens uitstekend. We sidderen uiteraard van afwachtende spanning, dat wel.

   Verwijderen
  2. Slechts plaatsvervangend: mijn schoonmoeder was heel lief voor me, maar ik ken er genoeg die je met alle liefde achter het behang zou plakken, om vervolgens heel snel te verhuizen!
   Fijn weekend

   Verwijderen
 3. Ja, ik dacht ook altijd eerst dat een haan alleen maar hanig gedrag vertoonde in het negatieve. In Ierland zag ik een haan die zijn 'gezin' heel goed beschermde, keek of iedereen mee kwam met het fourageren, maande ze om op te schieten en bij de groep te blijven en joeg een stuk of wat opdringerige kraaien weg. Ik vond het schattig, net als dat verhaal van je haan die helpt zoeken naar een plekje om eieren te leggen, ach, SCHATTIG!!

  BeantwoordenVerwijderen

Feedback, van welke aard dan ook, is welkom. Try me.