donderdag 10 mei 2012

Klein pitje

Die recente, geheel onverantwoorde, uitvlucht heeft de laatste restjes winter afdoende uit ons systeem gejaagd, dat moet gezegd worden. Maar onze toch al magere huishoudkas is tot op de bodem geleegd. Zelfs in de voordelige duitse supermarkt vertoon ik me alleen af en toe voor de speciale aanbiedingen en de koffie is deze week een tikje slapper.

In tijden van crisis en gebrek is het mooi om op het platteland te wonen. Met vooruitziende blik hebben we afgelopen winter een houtgestookte CV-ketel geïnstalleerd (hout hebben we genoeg, en gratis) en een gasfles voor de keuken, zodat we de mannen die het gas komen afsluiten gnuivend een kopje van die slappe koffie kunnen aanbieden.

Bovendien hebben de kippen in onze afwezigheid flink doorgelegd en de bejaarde buurvrouw weet nu al niet meer wat te beginnen met al die spinazie in haar moestuin. Ik wel. Kinderen, het is feest! Heden avondeten!


Frittata di spinaci

7 eieren (ze zijn nog lang niet op)
500 gram spinazie (van de bejaarde buurvrouw)
3 blaadjes basilicum (uit de tuin)
klontje boter (achterin de koelkast)
halve ui
handje geraspte parmezaan (van een ouwe korst)
beetje olie


Fruit de gesnipperde ui in de boter, voeg spinazie en basilicum toe en stoof zachtjes in eigen vocht tot dit goeddeels verdampt is. Kluts de eieren met de parmezaan en roer het spinaziemengsel erdoor (beetje zout en peper kan geen kwaad). Bak de omelet op een zacht vuurtje tot hij gaar is en serveer met een glaasje heerlijk kraanwater en oud brood, opgebakken met een drupje olie.

Binnenkort beginnen we lekker aan de brandnetels.

9 opmerkingen:

  1. Ja, ik geef toe dat de frittata op de - geleende - foto aardappel bevat. Mocht je over zo'n ding beschikken, dan is dat er ook lekker in. Wat níet, eigenlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Bastamater,

    Als de brandnetels op zijn, kun je nog altijd het jnge groen van paardebloemen eten. Precies zo bereiden als spinazie of coste. Maar dat weet je schoonmoeder wel...
    De mijne ging 's nachts op jacht naar naaktslakken; die gingen de volgende dag fijn in de risotto.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Basta-tastasal (alsmaar a's, fraaj dat!),

      Dank voor de tip. Die molsla moet ik ook eens proberen ja, maar met de slakken voer ik vooralsnog maar mijn kippen.

      Niet gek op salame?

      Verwijderen
    2. Hallo Bastamater,

      Als je rozen in de tuin hebt, kan je die ook nog door de sla mengen.
      Voor wat de slakken betreft, dat lijkt me lood om oud ijzer: de kippen eten de slakken en jij eet vervolgens de kippen!
      Tastasal heb ik, als voormalige bewoonster van de Basso Veronese, elke zondag verplicht voor de lunch moeten eten en ik denk dat ik een overdosis heb gekregen...Toch jammer van zo'n lekker gerecht

      Verwijderen
    3. Zo moet ik al jaren elke zondag tortellini eten (maar dat vind ik gelukkig nog steeds geen straf).

      Verwijderen
  3. Vergeet straks de lindebloesem voor de lindebloesemthee niet. Paardenbloemenjam, inderdaad brandnetelpasta en zevenblad.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als het echt heel erg wordt (niet eerder) mag je ook bij mij komen eten.

    BeantwoordenVerwijderen

Feedback, van welke aard dan ook, is welkom. Try me.