vrijdag 1 juni 2012

Geschiedenis

De schoolvakantie is onverwacht vroeg begonnen en we kamperen op ons erf. Om de pret compleet te maken kampeert tegenwoordig iederéén. Aan de vraag naar tenten en kampeerwagens valt nauwelijks te voldoen en de sedentaire Povlakters lijken ineens geheel verzigeunerd. Rond elke woonstee is een kampje verrezen.

Veel mensen kíjken ook echt als het beruchte zigeunermeisje-met-de-traan. Vooral dertigplussers dragen permanent een uitdrukking van hulpeloze ontreddering. De ramp is niet voorbij, hij is nog maar net begonnen. Even de schouders eronder voor de wederopbouw is nogal lastig als je bij de eerste poging van de ladder wordt geslagen door weer een nieuwe aardbeving of de boel stort voor je ogen opnieuw in. Geen bedrijf zal zich hier meer willen vestigen en huizen en grond zijn geen cent meer waard.

Langzaam dringt het besef door dat bijna iedereen bijna alles kwijt is waarvoor een leven lang, of zelfs generaties lang, is gewerkt. Het economische hart van Italië is waarschijnlijk onherstelbaar getroffen. Het zijn, eh, interessante tijden, en die wens je niemand toe.


6 opmerkingen:

 1. Dat realiseer je je later pas he, als het weer wat rustiger wordt...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hoop dat de aarde snel rustiger wordt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bastamater, staat in het Veronese dan ook niets meer overeind? Als dat zo is, dan is mijn broer, woonachtig in Bussolengo VR) een liegbeest...
  Waarom horen wij hier niets over op het nieuws van 20.00 uur?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het meeste staat ook hier nog overeind (behalve bijvoorbeeld in Cavezzo en San Carlo), alleen durven mensen hun huis op het moment niet als zodanig te gebruiken en is onroerend goed nu uiteraard vrijwel onverkoopbaar.

   We hadden net trouwens weer een aardige schok om ongeveer half tien.

   Verwijderen

Feedback, van welke aard dan ook, is welkom. Try me.