zaterdag 30 juni 2012

Wilde beesten

O, wat is de natuur toch prachtig.

Als je tenminste alleen een beetje oppervlakkig naar de bloemetjes en de bijtjes kijkt. Zo'n film met vliegende ganzen en hun uitzicht is ook nog wel wat, maar een en ander verliest toch wel iets van zijn aantrekkelijkheid als het over woekerende streptokokken gaat, of over sluipwesplarven en hun eetgewoonten, of over de vos die mijn vrolijke, vogelvrije kippetjes een voor een ontvoert en afmaakt.

Nou ja, een voor een... Afgelopen week is de nieuwe kloek met elf (!) kuikens en al geheel spoorloos verdwenen. Waarschijnlijk wegens de warmte is ze die nacht niet in het hok gaan slapen (de andere kippen ook niet, die zitten altijd hoog in de boom, maar die hebben geen elf kleine kuikens te beheren), en die noodlottige beslissing heeft het einde van een veelbelovende familielijn betekend.

Na deze zeer rijke maaltijd had de vos kennelijk even genoeg, maar hij weet zich dit uitstekende zelfbedieningsrestaurant nog prima te herinneren. Vanochtend bij zonsopgang maakten de kippen een geweldig misbaar en jawel, de Matriarch, uitgerekend zij, is nergens meer te bekennen. Ze laat een volwassen zoon en dochter achter, benevens twee halfwas kuikens en een achternicht. En vijf prille, nóg achtere neefjes en nichtjes in een krat.

Ik vind vossen mooie beesten, maar deze vráágt erom.

En die staart hang ik in de kippenboom.


5 opmerkingen:

 1. Wat ga je eraan doen? Gaat je echtgenoot de vos beschieten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, eh, nou, goede vraag. Ik dacht het eerst eens te proberen met heel hard doodwensen.

   Verwijderen
 2. Arm vosje... Misschien gewoon elke avond een bordje lasagne neerzetten, hoeft ie ook niet zo hard te rennen achter de kipjes aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, hier is het ook vaak raak. Je leeft dicht bij de natuur en dan is dit een van de nadelen wel een om uit je vel te springen trouwens..... Bij mij helpt het wel eens (een ENKELE keer!) om dan te bedenken dat zij hier eerst woonden en dat er een oplossing zou moeten komen waar iedereen zich in zou kunnen vinden. Dat wordt iedere avond kippen jagen en opsluiten in het hok bijvoorbeeld.....

  BeantwoordenVerwijderen

Feedback, van welke aard dan ook, is welkom. Try me.