Er zijn in Nederland van die Italië-aanbidders die het
voortdurend hebben over la dolce vita, goddelijke prosciutto, taalcursussen en
huisjes in Toscane. Zo was ik niet. Wonen in Italië is nooit een ambitie van me
geweest, en zéker niet in de Povlakte.
Maar als een man je een beetje moeite en ongerief waard is,
neem je zijn land er in vredesnaam maar bij. Het is zoiets als een wat lastige
schoonmoeder. Op den duur leer je haar waarderen om haar reële kwaliteiten en
berust je zuchtend in haar kuren – hoewel je haar nooit helemaal normaal gaat
vinden en je jezelf nog steeds wel eens betrapt op het schuimbekkend headbangen
van een schuldeloze muur.
En tijdens het berusten kun je voor verrassingen komen te staan. Hieronder
een lijstje met dingen die ik over de Italianen dacht te weten:
- Italianen drinken de hele dag cappuccino.
- Italianen hebben de spaghetti bolognese uitgevonden.
- Italianen eten altijd gezond, met veel olijfolie en zo.
- Italianen zijn dan ook gezonder dan wij.
Welke zijn waar? Conclusies na de jump.
1. Italianen spreken Italiaans.
Waar en niet waar. Ze leren op
school en van de televisie het officiële Italiaans, dat trouwens nog helemaal niet zo érg
lang officieel is. Maar elke regio, elke
streek, elk dorp heeft zijn eigen dialect, en met name veel ouderen kunnen zich
niet anders uitdrukken. Het plaatselijke dialect verschilt wel zo veel van het ‘Algemeen
Beschaafd’, dat ik na jaren nog steeds maar de helft versta.
2. Italianen
drinken de hele dag cappuccino.
Niet waar. Cappuccino is ontbijt,
en je zult een Italiaan er niet snel na elf uur ’s ochtends mee aantreffen. Ze
zullen je desgevraagd in de namiddag (of, erger, na het eten!) gerust zo’n melkbom
serveren hoor, om vervolgens achter de bar met hun collega’s te gaan staan
gniffelen - om jou dus.
3. Italianen
hebben de spaghetti bolognese uitgevonden.

Bolognezen eten hun ragù bij
eierpasta, zoals tagliatelle. Overigens hebben ze ook de tortellini en de
lasagne bedacht, en daar zijn ze knap trots op.
4. Italianen
eten altijd gezond, met veel olijfolie en zo.
Waar en niet waar. In veel
streken wordt dagelijks olijfolie gebruikt als voornaamste vetbron, maar in de
Povlakte groeien geen olijfbomen en behelpt men zich vanouds met reuzel. Dat
klinkt viezer dan het is, geloof me. Het varken neemt een centrale plaats in,
onder meer als leverancier van de beroemde hammen en worsten. De – zeer smakelijke
- maaltijden bevatten hier veel vet en koolhydraten. Het ontbijt bestaat vaak
uit de bovengenoemde melkbom, met veel suiker, en misschien een mierzoet
broodje erbij. Dit allemaal staand en haastig in een bar.
5. Italianen
zijn gezonder dan wij.
Waar en niet waar. Het kan best
zijn dat ze een hogere levensverwachting hebben, maar ze lijden duidelijk erger!
Bij elk verkoudheidje gaan ze naar de dokter voor een antibioticum en de
wachtkamer bij de Eerste Hulp zit altijd bomvol. Apothekers zijn zonder
uitzondering rijk. Italianen gaan dood van een buitje en sterven aan sneeuw,
denken ze. De grootste angst van moeders en oma’s is dat de kleinen zouden
kunnen zweten, want dan is hun einde nabij.
Zonder naar de rest de tekst te kijken:2 is echt niet waar. En dat weet ik dankzij m'n Italiaanse zwager. Die het maar raar vond dat ik de hele dag koffie met melk drink, haha.
BeantwoordenVerwijderenEn de rest? Dat weet ik eigenlijk niet. Italianen zullen toch ook wel van mcdonalds houden. En sommigen iets meer dan goed voor ze is:-)
*gaat nu de rest lezen*
Wat aardig dat je je door die woordherkenning hebt gedraaid :) Of heb jij daar geen last van? Weet jij toevallig hoe ik die moet uitzetten?
VerwijderenEn Italianen gruwen ook van die glazen koude melk (bij het eten!) die sommige Nederlanders steeds drinken. Melk is een maaltijd op zich, vinden ze. Daar hebben ze m.i. wel een beetje een punto.