zondag 18 maart 2012

Penitentie

Bij zo'n wanordelijk Italiaans eetfeest (als in een olijfoliereclame, maar dan wat ruiger) ontmoette ik Gianni, die moeizaam at maar soepel dronk. Ik schrok nogal van hem. Zijn gebit was kapot en zijn gezicht gekneusd en gezwollen. En hij hinkte óók nog.

Een en ander bleek samen te hangen met een paar onlangs verrichte betalingen. Een paar jaar geleden was Gianni, altijd krap bij kas, verleid tot het gebruik van valse cheques. Hij werd natuurlijk opgebracht en zat enige tijd vast. Hij kwam zeer gesticht terug. Maar een dorpsgenoot die voor een fors bedrag was afgezet, vond de schuld daarmee nog niet gedelgd.

De buit was in rook en proceskosten opgegaan, dus de crediteur heeft er het volgende op gevonden: elke keer dat hij Gianni tegen het lijf loopt - en in een dorp gebeurt zoiets geregeld - geeft hij hem een pak slaag ter waarde van vijftig euro.

Gianni wordt grondig gelouterd. Binnenkort is hij schuldvrij, en weer in staat van genade.

7 opmerkingen:

 1. Zo dat is nog eens een straf uitdelen..hij zal het wel nooit meer doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sjemig, gaat dat echt zo? Pffft, apart. :-S

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is een goede (hoewel wat hardhandige) manier om de lucht te klaren, geloof ik. In zo'n dorp moet je toch weer vérder met elkaar. Als de schuld is voldaan, kunnen de betrokkenen tenminste weer gewoon samen aan de bar hangen, even goede vrienden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja zoiets als Bastamater heb ik ook. Kijk, het past natuurlijk totaal niet in onze cultuur zoiets....... Wil nog niet zeggen dat het persé slechter is zo. Het probleem is alleen altijd met eigen rechter spelen: sommigen overdrijven en dan is natuurlijk het hek van de dam......

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Echt? Wat erg, maar wel heel Italiaans deze manier van afbetalen...
  Geweldige zin trouwens: 'die moeizaam at, maar soepel dronk' ! Briljant!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En op zondag zitten ze gebroederlijk naast elkaar en doen hun wees-gegroetjes. Ik denk dat ze dit beide als een goede regeling zien, probleem opgelost en weer verder leven. Mooi,toch.
  Je vertelt het mooi, hoor.

  BeantwoordenVerwijderen

Feedback, van welke aard dan ook, is welkom. Try me.