vrijdag 9 maart 2012

Op de vlakte

Trouw nóóit een Italiaan.

Als het dan toch zo nodig moet, neem dan een Toscaan. Of een Liguriër. Een Romein desnoods, of een Milanees, als je van grote steden houdt. Maar houd die jongens van de vlakte van je lijf.

Ik heb een Italiaan zonder schilderachtige vergezichten. Geen glooiende landschappen met eeuwenoude olijfbomen, geen ommuurde stadjes op heuveltoppen of zelfs maar uitzicht op een azuren baai. Ik moet het doen met greppels en sloten, ruige worsten, zware klei en Lambrusco.

Rond mijn huis strekt zich de pianura uit, beklemmend vlak, waar de horizon het altijd verliest van de hardnekkige nevel waaraan dit vochtige land zo rijk is. Om dit landschap te beminnen, moet je er zijn opgegroeid. En dan nog.
De winters zijn hier mistig en modderig, de zomers heet en en vaak ondraaglijk drukkend, met onweersbuien van bijbelse proporties als enig soelaas.


Maar... er zijn die paar weken in de lente of de nazomer, dat alles opklaart en wegtrekt, de hemel hoog en blauw is, en alles nog best meevalt, als je het goed bekijkt. In de verte kun je de Apennijnen duidelijk zien liggen.


Het wordt avond. Onder de bloeiende acacia's op het erf kijken we een beetje naar de vleermuizen en onze borghetto, die eens een bouwval was.


En het nietsdoen is zoet.
7 opmerkingen:

 1. Weet je zeker dat die foto's niet in de Beemster zijn gemaakt? Toen je op vakantie was?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je kunt er mooi over schrijven, over dat land waar niemand wonen wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hihi, zo vlak dat het wel weer op Nederland lijkt en hier klagen we ook alleen maar over het vochtige weer. het gras is dus niet groener bij de buren. En mensen uit de genoemde steden klagen over de benaauwdheid, de warmte in de zomers en de drukte van de toeristen.... zo zie je maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het klinkt toch verdacht veel als nederland. Maar die lambrusco maakt toch weer een hoop goed?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jonge... die Italiaan moet wel érg leuk zijn als je er dat voor over hebt:-)
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ziet er wel heel erg mooi uit! Moest nog aan je denken toen ik van de week de miniserie Zen keek (Italianen die engels spreken in een serie die zich in Rome afspeelt..) maar hij is wel erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen

Feedback, van welke aard dan ook, is welkom. Try me.