woensdag 18 april 2012

Pappot

U kent het mopje misschien wel. Het is er eentje met een toepasselijke baard.

Drie redenen waarom Jezus een Italiaan geweest moet zijn:

1. Hij dacht óók dat zijn moeder maagd was.
2. Zijn moeder dacht óók dat hij God was.
3. Hij woonde tot na zijn dertigste bij zijn moeder.

Vooral dat laatste is erg treffend. Italiaanse zonen laten hun moeder niet alleen. Nooit. Mocht het onverhoopt tóch gebeuren, dan is de zoon ontaard, de moeder een martelares en die vrouw (er móet wel een vrouw in het spel zijn) een kwaadaardige toverheks. Carrièrekansen elders zijn soms een excuus, maar meestal zit hij liever zonder werk dan zonder moeder die hem dagelijks bewast, voedert en van zakgeld voorziet.
Andersom verschaft hij haar bestaansrecht in een land waar het hoer-madonnacomplex gemeengoed is.

(Ik ken een vrouw van in de zestig, die haar al jaren bedlegerige schoonmoeder van minstens negentig aan huis verpleegt. Daarnaast beheert ze een gepensioneerde echtgenoot en twee zonen van tegen de veertig, de was, de strijk, de dokter, de misgang, de schoonmaak, de boodschappen en de dagelijkse toebereiding van twee warme maaltijden van drie gangen elk. De zonen hebben allebei een aardig salaris dat wordt besteed aan kleren, auto's en uitjes, want kost en inwoning zijn gratis. Als ze thuiskomen, gaan ze zitten en roepen: 'Mamma, ik heb dorst!', precies zoals ze het van hun vader hebben geleerd.)

De enige echt geldige reden om het huis te verlaten is het huwelijk. Maar zelfs als ze al lang en breed getrouwd zijn, gaan de meeste Italiaanse zonen nog elke dag bij hun moeder langs, tot verbeten ergernis van de veronachtzaamde schoondochters wier kookkunst nimmer geheel toereikend zal zijn en die jammerlijk falen het schattige jongetje in die dikke man te blijven zien.

Het beste kun je trouwen met een meisje dat haar plaats kent en bij voorkeur door je moeder is uitgezocht. Maar het is misschien nóg beter er gewoon helemaal van af te zien en met je moeder mee te vergrijzen in de pantoffels die ze met zoveel liefde voor je heeft aangeschaft en voorverwarmd.

Het is een rustige manier om je toekomst ongebruikt te laten verlopen: gesmoord in schone lakens en lasagne al forno.

10 opmerkingen:

 1. "pantoffels die ze met zoveel liefde voor je heeft aangeschaft en voorverwarmd."

  'voorverwarmt' had ik hier mooier gevonden, qua intrigrerend spellen, en zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die foto, daar ga ik van zwijmelen. Hoop dat mijn zonen (en dochter) dus nog heeeel erg lang elke dag, oke, elke twee dagen even op bezoek komen en me komen knuffelen. Ik heb ze ook al laten zweren dat kleinkinderen bij mij ingeleverd dienen te worden, direct na de geboorte en voor een dag of twee per week.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En als ze dan een zoon krijgen, dan is dat hun ultieme wraak op een eventuele schoondochter. Ooit. Zoiets? Vicieuze cirkel. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. E come tanti gli uomini italiani, anche Gesù andava spesso dalle puttane, e a cena fuori con amici..

  BeantwoordenVerwijderen

Feedback, van welke aard dan ook, is welkom. Try me.